Oldal kiválasztása

A delegálás csapdái

Horváth Márta

Nem véletlenül ódzkodunk a delegálástól. Különösen akkor, amikor már megpróbáltuk, hogy másnak adtuk ki a saját feladataink valamelyikét, aztán nem olyanra sikerült, mint amilyenre mi gondoltunk.

De ez egy csapda, mert még meg is magyarázzuk, hogy azért nem delegálunk, mert utána többet dolgozunk, mintha eredetileg is magunk végeztük volna el.

Pedig lehetséges, hogy nem is a másik volt a hibás.

Lehet, hogy túl bonyolult és összetett volt a feladat, amit delegáltunk. Elképzelhető, hogy nem a legalkalmasabb embert választottuk ki a feladatra. Az is lehet, hogy nem mondtuk el, hogy mi a célja annak a feladatnak, mikor leszünk elégedettek. Elfelejtettünk valami lényeges információt átadni, stb.

De milyen feladatot delegáljuk?

Hát, amit mi nem szeretünk – vágjuk rá azonnal. Kérdés az, hogy a munkatársunk, akinek ezt a nemszeretem feladatot delegáljuk, vajon szintén így vélekedik-e?

Mert ha neki is ez a nemszeretem típusú munkái közé tartozik, akkor inkább NE delegáljuk ezt a feladatot neki.

Gondoljunk rá, mi hogyan érezzük magunkat, amikor a főnökünk ránk bízza azt a munkát, amit ő nem szívesen csinál meg? Lelkesedünk akkor? Nem.

A saját feladataink között mindannyiunknak vannak szeretem, nemszeretem és rutin jellegű feladataink. Ilyenek vagyunk. Attól még mindet el kell végeznünk.

A delegálás csapdája, amikor ragaszkodunk a szeretem típusú feladatainkhoz, pedig lehet, hogy a munkatársunk ugyanolyan szívesen, sőt, talán még gyorsabban is megoldaná, mint mi magunk. De „hadd legyen már nekem is valami jó!” felkiáltással meg sem fordul bennünk, hogy ezt delegáljuk, amikor vezetőként, vagy csak az időgazdálkodás eszközeként, delegálnunk kellene.

Kinek delegáljunk?

Egy következő csapdát az jelenti, amikor a csapatunkban van egy ember, akiben megbízunk, aki nem tud nemet mondani, és mi is pakolunk a vállára mindig. Nem gondolunk arra, hogy az ő energiái is végesek, ráadásul ez a munkatárs biztosan addig nem megy haza, míg a saját munkáját is el nem végzi, maximálisan.

Ha arra gondolunk, hogy a csoportunkon belül is szükséges az emberekkel, mint erőforrással gazdálkodnunk, akkor ez eszünkbe kell, hogy jusson.

Mielőtt delegálnánk, érdemes rápillantanunk egy képre, hogy biztos siker legyen akár csak egy szabadság előtti, akár vezetői feladatként.

Sok sikert kívánok hozzá!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This