Oldal kiválasztása

Értékelő megbeszélés – vezetői értékelés, motiválóan

Horváth Márta

Vezetőként tudjuk, beosztottként pedig érezzük annak fontosságát, hogy visszacsatolást adjunk és kapjunk a munkánkról. Ne csak arról, hogy mit csinálunk rosszul, hanem a pozitívumokról is, reális, elfogulatlan megmérettetésként, ami motiváló is egyben.

Beosztottként feltehetően emlékszünk azokra az értékelésekre, amit annak idején pozitív élményként éltünk meg.

Fotó: reynermedia

Lehet, hogy a konkrétumokra már nem is emlékszünk, de arra igen, hogy fontosnak éreztük magunkat, érzékeltük, hogy figyelnek ránk, tudnak rólunk. Bíznak bennünk, kikérik a véleményünket, feltételezik, hogy a magasabb elvárásoknak is képesek vagyunk megfelelni, fejlődési lehetőséget is mutattak, és kifejezték, hogy számítanak ránk a jövőben is.

Vezetőként pedig fontos, hogy képet kapjunk arról, hogy milyen mértékben számíthatunk a munkatársunkra, akár a teljesítményét, akár a motiváltságát illetően. Sokaknak jelent gondot, hogy miként lehet építő jelleggel visszacsatolást, értékelést adni a munkatársak teljesítményéről és viselkedéséről.

Az értékelő megbeszélés olyan, mint egy tárgyalás. Ennek is tétje van, a jövőbeni együttműködés kereteit határozza meg. De hogyan lehet ezt a gyakorlatban jól megvalósítani?

Az értékelő megbeszélés menete

1. Felkészülés

Mindkét fél részére elengedhetetlen, hogy tényekkel, véleményekkel, szándékokkal felkészülten érkezzen.

2. Bevezetés

Fontos, hogy vezetőként teremtsünk feszültségmentes légkört, mondjuk el, hogy mi a célunk ezzel a beszélgetéssel.

3. Értékelés

  • Először a munkatárs beszéljen arról, hogy milyennek értékeli a saját teljesítményét, és arról is, hogy milyennek látja saját magát a csapaton belül, a többiekkel való kapcsolatát és viselkedését.
  • Vezetőként ezután fogalmazzuk meg, hogy milyennek értékeljük mi a munkatársunk teljesítményét, szigorúan tényekkel alátámasztva. Fogalmazzuk meg a véleményünket a viselkedésével kapcsolatban is. Milyennek látjuk beosztottunk másokkal való együttműködését. Minden esetben fontos, hogy leíró jelleggel fogalmazzuk meg a mondanivalónkat.
  • Közösen beszéljük meg kettőnk értékelését, tisztázzuk a félreértéseket.

4. Célkitűzés

  • Fogalmazzuk meg a következő időszakra szóló célokat és feladatokat, ha szükséges, mérföldköveket is meghatározva.
  • Beszéljük meg közösen, hogy milyen területeken látunk fejlődési lehetőségeket.

5. A megbeszélés lezárása

Fontos, hogy barátságos légkörben váljunk el, biztosítsuk munkatársunkat arról, hogy számítunk rá.

Az értékelő megbeszélés után jóleső érzéssel dőlhetünk hátra: önálló, felelősségteljes, motivált munkatársak vezetőjeként már csak az előttünk álló feladatokat kell teljesítenünk.

Sok sikert kívánok hozzá!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This