Oldal kiválasztása

A jó döntés

Horváth Márta

Mindannyian kerülhetünk olyan élethelyzetbe, amikor magánemberként az életben, beosztottként vagy vezetőként a munkahelyünkön, a felgyülemlett feszültségek után megfogalmazódik bennünk:

Ez a helyzet nem jó nekem!

Kiégtem, már nem motivál a munkám, vagy éppen nem tudom már elviselni a főnökömet, beosztottamat, kollégámat, a jelenlegi családi, magánéleti helyzetemet. Valamit tennem kell, megoldást kell találjak.

Döntést kell hoznom, választanom kell, mint amikor egy útelágazáshoz érek.

A döntés fogalma: választás alternatívák, lehetőségek között. | Fotó: Laenulfean

A lehetőségek és a döntés

A számunkra már elviselhetetlen helyzetben a megoldás, csupán háromféle lehet, mint ahogy az útelágazásnál is.

A lehetőségeim:

  • alkalmazkodom az adott helyzethez, vagy
  • változtatok valamit, esetleg éppen én változom valamiben, vagy éppen
  • kilépek az adott szituációból.

A döntés menete

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzak a megoldás érdekében, mérlegre kell tennem az egyes lehetőségeket az ún. pro-kontra elemzéssel.

Ez azt jelenti, hogy sorra veszem az egyes alternatívákat (alkalmazkodás, változtatás, kilépés), és listát írok azokról az érvekről, amik az adott helyzet előnyeit és hátrányait sorolják fel. Ne elégedjünk meg csak egy-egy érvvel, mindig kérdezzük meg magunktól a lista írásakor: És még mi?

Feketén-fehéren előttünk áll tehát egy lista. Az alkalmazkodás, a változtatás és a kilépés mindegyikénél a mellette, és az ellene felsorakoztatott érvekkel. Az érvek sokasága és fontossága alapján már könnyebben döntünk a cselekedetünk irányáról.

Megvalósítás

Miután döntöttünk az irányról, azon is el kell gondolkodnunk, hogy milyen lépésekkel, hogyan valósítjuk meg azt, amit szeretnénk.

döntést meghoztuk tehát, most már csak meg is kell tennünk, amit elhatároztunk!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This