Oldal kiválasztása

A problémamegoldás 3 módja

Horváth Márta

Egy buddhista tanítás szerint
“három megoldás van minden problémára:
elfogadni, változtatni vagy elengedni.

Ha nem tudod elfogadni, változtass, ha nem tudsz rajta változtatni, engedd el.”

A régi bölcseletek mindig igaznak bizonyulnak, de csak utólag fedezzük ezt fel. Az emberiség évezredek óta megoldja a problémáit így vagy úgy.

Te hogy vagy ezzel?

Személyiségünk része lehet, hogy egy problémát milyen mértékben fogadunk el. Lázadunk ellene vagy csak sajnáljuk magunkat, esetleg másokat okolunk érte.

De merünk-e változtatni mi magunk, ha nem tudjuk elfogadni?

Ebben is különbözőek vagyunk. Az életünket mi irányítjuk, rajtunk múlik, hogy milyen döntéseket hozunk. Fontos dolog, hogy csak a saját magunk cselekedeteivel számolhatunk, nem várhatjuk, hogy ebben más változzon.

Talán a legnehezebb belátni azt, hogy nem tudok egy problémán változtatni.

Sokszor én akarom megoldani más problémáját, különösen, ha az a másik érzelmileg közel áll hozzánk. “Csak segíteni szeretnék” – mondjuk magunknak igazolásul, és okozunk ezzel belső feszültséget magunknak.

Pedig csak mernünk kellene kipróbálni a bölcsek tanítását:

Engedd el!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This