Oldal kiválasztása

A szervezetünk tükörképe

Horváth Márta

Többször fordul elő a munkánkban, de akár magánemberként is, hogy a fejlődésünk érdekében érdemes tükörbe néznünk. Megállapítanunk az erősségeinket, és azt is, ami fejlesztésre szorul. Az elfogulatlan képhez azonban nem elég a saját véleményünk, azt is jó lenne tudnunk, hogy mások milyennek látnak bennünket.

Saját cégünk, vagy a kisebb szervezetünk reális megítéléséhez érdemes végiggondolni, hogy vajon az ügyfeleinkben milyen kép alakult ki rólunk, és a versenytársaink vajon hogyan vélekednek rólunk.

A módszerhez szükségünk lesz a csapatunkra is. Háromfajta szemüvegen keresztül nézzünk magunkra. A régen bevált módszerrel vegyük sorra az erősségeinket, a gyengeségeinket, az előttünk álló lehetőségeket, és a veszélyforrásokat is.

Osszuk három kiscsoportra magunkat. Azok, akik jól ismerik az ügyfeleket, a partnerek szemüvegén keresztül vegyék sorra a SWOT egyes területeit. Azok, akik a piacról a legtöbb információval rendelkeznek, a versenytársak szemszögéből értékeljék a tevékenységünket, nem felejtve el, hogy a külső partner nem lát bele közvetlenül a saját folyamatainkba. A csapat harmadik része – kellő önkritikával – saját magunk véleményét rögzítse a négy területen.

Ezek után közösen beszéljük meg, hogy az egyes szemüvegeken keresztül milyennek látszik a cégünk, a szervezetünk. Az azonosságok, a hasonlóságok megerősítést adnak a saját erősségeinkre, amik a továbbfejlődésünk, növekedésünk lehetőségeit rejtik. A gyengeségek pedig a fejlesztés területei lehetnek, ha szeretnénk a szervezetünk előtt álló veszélyforrásokat kikerülni.

Ez a fajta közös gondolkodás nem csak az objektív analízist segíti, de a csapatban lévő információk, vélemények, ötletek kikérése a munkatársaink bevonódását jelenti saját szervezetünk életének alakításában, és mindenképpen az összetartozás, közös felelősség érzetét kelti.

Mert a vezető soha sincs egyedül, ha a csapatát felnőttnek tekinti.

Sok sikert kívánok!

Javasolt kapcsolódó olvasnivaló: A vezető és a csapat (tanmese)

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This