Oldal kiválasztása

Amikor az önbizalom megbicsaklik

Horváth Márta

Ki ne élte volna már át legalább egyszer az életében? Vagy akár többször is, életkortól, élethelyzettől függetlenül. Szörnyű az az érzés, amikor az addig magabiztos énünk kételkedik önmagában.

A kép forrása: JD Hancock

Mikor érezzük, mikor éreztük?

Ha nem sikerült elérni a kitűzött célt, ha kudarcot vallottunk valamiben, ha semmi nem sikerül, ha új és idegen szituációba, környezetbe kerültünk, ha az új pozícióban nem álltak ki mellettünk, ha nem kapunk pozitív visszacsatolást, ha „lenyomnak” a kollégák, ha nem sikerül a saját érdekeimet érvényesíteni, ha megszégyenítenek, ha nem mi kaptuk meg az áhított állást, pozíciót, ha leépítettek, elküldtek az eddigi munkahelyről, ha elhagytak stb….

Mit érzünk ilyenkor, mire gondolunk, hogyan viselkedünk?

Nem vagyok elég jó! A másik értékesebb nálam! Még erre sem vagyok képes! A sors ellenem, van! El vagyok átkozva! Értéktelen vagyok!

Határozatlanok, bátortalanok vagyunk, szorongunk, félünk. Nem mosolygunk, nem beszélünk, kerüljük a társaságot, begubózunk, látszatcselekvéseket találunk magunknak.

Szerencsére ideiglenesen.

Hogyan gyógyulhatunk ki ebből? Minél előbb!

Kérd meg néhány barátodat, hogy SMS-ben küldjön el 5 olyan pozitív tulajdonságot, ami veled kapcsolatban az eszébe jut.

Míg ők válaszolnak (nagyon hamar megtörténik!), írj egy listát az erősségeidről, amiben jó vagy. Ne aggódj, ha az elején csak keveset találsz, de tűzd ki célul, hogy 20 pozitívumot megfogalmazol magadról. Magadnak írod!

Aztán majd meglátod azt a többszörösen 5 pozitív dolgot, amit a barátaid fogalmaztak meg. Ezeket add hozzá a saját listádhoz!

Ezek a Te értékeid.

Ugye milyen értékes vagy?

Írj egy listát magadnak arról is, hogy mi az, amire büszke vagy? Milyen sikereket értél el eddig az életedben?

Akkor is a benned lévő értékek segítettek, és most is ezek fognak kilendíteni a gödörből!

Sok sikert!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This