Oldal kiválasztása

Az új vezető

Horváth Márta

Nem kell sokat várni, a gyors változások miatt előbb-utóbb új vezető kerül a színre, akár felettesként, akár mi magunk kerülünk ilyen pozícióba.

Nem könnyű ez a helyzet senkinek sem.

A csapat bizalmatlan az újonnan érkezővel, különösen, ha kívülről érkezik a szervezethez. Nem tudni milyen lesz, jobb az óvatosság. Elindul a pletyka is, ki mit hallott róla. Óhatatlanul összehasonlítják az előző vezetővel, drukkerekre és ellendrukkerekre szakad a csapat.

Egy kívülről érkező vezető vallomása szerint pedig: „Olyan, mintha mindenkinek lenne térképe és GPS-e, csak nekem nem, mégis tőlem várnák, hogy mutassam az utat. Ráadásul a többiek mindannyian beszélnek valami idegen nyelvet, amit én nem értek…”

Rögtön a mélyvízbe kerül, meetingeken kell részt vennie, döntéseket kell hoznia, miközben meg kell értenie a belső folyamatokat, ráadásul a hitelességét is ki kell építenie.

Más nehézséggel kell szembenéznie a jó munkatársból kinevezett vezetőnek. Eddig ő is a csapat egy tagja volt, most pedig vezetőként kell viselkednie. Elfogadtatni magát a csapattal, feladatot kiosztani, számon kérni, értékelni – az addigi barátokat -is. Bizonyítani a felettes vezetőnek, az azonos szintű vezetőtársaknak, külső partnereknek.

Bárhonnan is érkezzen az új vezető, a csapata nélkül nem tud eredményt elérni. A kívülről bekerülőnek biztos, hogy mindenkivel négyszemközt érdemes leülnie. Nemcsak azért, hogy személyesen megismerje őket, képet kaphasson a csoportjáról, hanem azért is, hogy gyorsabban értse meg a belső folyamatokat, az eddig nem ismert közös „nyelvet”.

A belülről kinevezett új vezetőnek pedig a hitelessége megteremtése érdekében a közös megbeszéléseken érdemes minél előbb kimondania és megállapodnia a munkamódszereik közös” játékszabályaiban”. Minden előttük lévő problémát közösen hogyan oldják meg.

Mert a vezető és a csapat így tud belső feszültségek nélkül minél jobb eredményeket elérni.

Sok sikert kívánok hozzá!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This