Oldal kiválasztása

Mire képes a csapatom?

Horváth Márta

Remélhetően egy kis pihenés után, az év utolsó harmada minden szervezetben fokozott összpontosítást igényel, hogy a kitűzött célokat elérjük.

A túlfeszített mindennapokban valószínű, hogy nem gondolunk rá, pedig vezetőként érdemes pár percet szánni arra, hogy a csoportunkban lévő mozgósítható erőforrásokat, kompetenciákat mérlegre tegyük.

Az egyéni teljesítményértékelésen túl hasznos lehet, ha a csoportunk egészét értékeljük.
Milyen az általunk irányított szervezetben a szakmai tudás, hogyan minősítenénk a munkatársak egymás közötti viselkedését, milyen a motiváltságuk, és hová helyezhető a teljesítményi szintjük?

Az alábbi táblázat kitöltésével egyénileg és összességében is pillanatfelvételt láthatunk a csapatunk kompetenciájáról.
Ehhez az kell, hogy a munkatársak mindegyikét (nagy létszámú csoport esetén a kulcsembereket) vegyük sorra, és értékeljük őket egy skálán, a megadott szempontok szerint.

A pontszámokat elemezve egyértelműen látható, hogy mely területen a legerősebb a csapatunk, mit lehet a legkönnyebben mozgósítani az előttünk álló feladatok megoldásához.

Megláthatjuk azonban azt is, hogy melyik kompetencia áll a leggyengébben a saját szervezetünkben, ami jelzi, hogy ezen a területen cselekednünk kell.

Az egyéni pontszámok értékelésénél láthatóvá válik, hogy a munkatársaink közül ki az, aki a leggyengébb értékelést kapta, és elgondolkodhatunk azon, hogy milyen fejlesztési célkitűzést lehet megfogalmazni számára, hogy felzárkózhasson a többiekhez.
Elképzelhető, hogy lesz olyan, aki összességében jó értékelést kapott, de valamelyik kompetenciában sokkal alacsonyabb értéket mutat. Számára vajon milyen fejlesztési cél tűzhető ki?

Vajon kihasználható-e, és hogyan, ha valakinek a tudása kiemelkedő, de a másik munkatársunk ezen a területen alacsonyabb szintet mutat?
Mit lehet azzal a munkatárssal kezdeni, aki mindenben kiemelkedő, de a munkaviselkedését alacsonyabb pontszámmal értékeltük?
Milyen vezetői eszközeink vannak, ha valakinek a motiváltsági szintje alacsonyabb a többiekéhez képes?

Nem egyformák a munkatársaink, de ők alkotják a mi csapatunkat.
Vezetőként az a feladatunk, hogy az általuk képviselt kompetenciákat erőforrásként okosan használjuk fel, a gyengébb képet mutató területeket pedig fejlesszük.

Mert egy csapat sokkal többre képes! Rajtunk is múlik!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This