Oldal kiválasztása

NEM-et mondani lehet-e, kell-e?

Horváth Márta

Nagyon sokszor azért nem mondunk nemet, mert lelkiismeret-furdalásunk van, pedig ez is az asszertív jogaink közé tartozik.

Jogunk van kifejezni az érzéseinket és a szándékainkat, de ugyanúgy kötelezettségünk is, hogy tiszteletben tartsuk a másik fél érzéseit és szándékait. Ez sokszor nem könnyű, és nem is mindenkivel.

De miként viselkedünk, tudunk-e asszertívek lenni különböző szituációkban a számunkra fontos emberekkel?

A jogok és kötelezettségek mérlegéről szól az alábbi kérdőív.

A kérdőív 1-7-ig a Jogokról, 8-14-ig a Kötelezettségekről szólt. A kettő egyensúlyáról szólt ez a teszt.

Soronként és oszloponként is add össze a pontjaidat. Valószínű, hogy közel azonosak a kapott értékek a sarokpontoknál (Jogok összesen, Kötelezettségek összesen), de a 8-10 pont közötti különbség már elgondolkodtató.

Ha a Jogok összesen a kisebb ilyen arányban, akkor az azt jelzi, hogy hajlamos vagy az önalávető viselkedésre, míg ha ez ugyanilyen mértékben többet mutat, akkor pedig az agresszív viselkedésre enged következtetni.

Érdemes elgondolkodnod akkor is, ha valahol a táblázatban 2-es van. Mennyire szól ez rólad? Mennyire szól ez róla? Mit gondolsz, ő is így lát téged? Vajon mi lehet az oka?

Érdemes erről elgondolkodnunk, és változtatnunk a viselkedésünkön, ha szükségét érezzük. Sok sikert hozzá!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This