Oldal kiválasztása

Tippek halogatás ellen

Horváth Márta

Ezt a cikket azok olvassák el, akik érintve érzik magukat. De azoknak is érdemes, akik megerősítést szeretnének, hogy jól csinálják.

Népes tábora van azoknak, akik – bár határidőre azért elkészülnek – a legvégsőkig halogatják, hogy egyes feladatuk elkészüljön.

Számtalan kifogást kreálunk magunknak, hogy a többnyire nem szeretem feladatoknak miért is nem állunk neki most:

„Ezt a másik feladatot is meg kell csinálni”
„Mielőtt nekiállok, addig még felhívom… elintézem… megnézem… iszom egy kávét… rágyújtok egyet… stb.”
„Hogy én ezt mennyire utálom!”
„Majd holnap reggel ezzel kezdem”
„Most fontosabb(?) dolgom van”
„Most nincs kedvem, rossz napom van, úgysem tudom befejezni”
„Ráér ez még”

Léteznek azonban praktikák, amikkel – ha nem is szokunk le a halogatásról – egy kicsit könnyebbé tehetjük a kezdeti nehézségeket.

Teljesíthető célkitűzések

Ne akarjuk „egészben lenyelni”, de legalább kezdjük el a feladatot: Csináljuk meg a mappáját, adjunk címet neki, készítsük el a formátumát, stb. Többnyire csak elkezdeni nehéz.

Szeleteljük fel, osszuk fel részekre a feladatot. Egy szeletet könnyebb megcsinálni.

Rendezett munkakörülmények

Pakoljunk el minden mást és készítsük elő a feladathoz szükségeseket, hogy ne terelhesse el más a figyelmünket.

Prioritáslista

A napi teendők rangsorolásánál ez legyen az első a prioritáslistánkon.

Valami új megtanulása

Fogjuk úgy fel, hogy ezzel megtanulunk valamit. Utána már biztos, hogy könnyebben állunk majd neki, sőt lehet, hogy meg is szeretjük.

Mondjuk el valakinek

Sokszor használ, ha valakinek el is mondjuk, hogy ezt most megcsinálom. Esetleg megkérhetjük, hogy kérdezzen is rá. Magunkat ugyan becsaphatjuk, de más előtt azért nem szégyenkezhetünk a kifogásainkkal!

Állítsuk le a negatív belső hangot

Szeretjük sajnálni magunkat, most próbáljuk ki, hogy milyen, amikor az „ördögöt” elnémítjuk, és az angyali hang kap mikrofont a fejünkben

Jutalom

Mindenképpen jutalmazzuk meg magunkat, ha sikerült megoldanunk a feladatot, büszkék is lehetünk rá.

Új szokások

Lehet, hogy megtalálunk és kialakítunk magunknak új szokásokat, amikkel már nem is leszünk annyira halogatók, amikkel időnként nehézséget okozunk saját magunknak.

Valamelyiket érdemes kipróbálni!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This