Oldal kiválasztása

Vezetői önismeret, avagy a ló és a tükör

Horváth Márta

Milyen vagyok?

Milyennek nem akarok látszani? Milyen felvett allűrökkel és álarcokkal akarok valamilyennek látszani? – ezeken keresztüllát egy hihetetlen lény: a LÓ.

Hogyan hatok az emberekre? Hogyan tudok hatni vezetőként? Hogyan lehet erőszak nélkül kivívni a tekintélyt, és a bizalom alapján kimozdítani a komfortzónájukból a különböző személyiségű lovakat (embereket) úgy, hogy kövessenek? Azonosuljanak a célokkal, és érjük is el azokat közösen? Erről szól a vezetés.

Fotó: GLady

Nem könnyű embereket vezetni, ha nem vagyunk tisztában a képességeinkkel, ha nem rendelkezünk reális önképpel. Bele kell néznünk a tükörbe, hogy lássuk az erősségeinket, és azt is, amit a siker érdekében fejleszteni szükséges.

Hogyan tudok figyelni a munkatársaimra? Látom-e, meghallom-e, értem-e őket? Tudom-e, hogy mire van szükségük, hogy mi motiválja őket?

Érzékelem-e azokat a nonverbális jeleket, amiket ők küldenek felém, és tudatában vagyok-e azzal, hogy az én metakommunikációmat miként értelmezik?

Mennyire tudom világosan, egyértelműen megfogalmazni a szándékaimat, és az elvárásaimat? Tudom-e őket mozgósítani erre?

Képes vagyok-e az együttgondolkodásra? Bevonom-e őket a problémamegoldásba?

Vállalok-e felelősséget értük, számíthatnak-e rám? Bíznak-e bennem? Ha igen, miért? És ha nem, vajon miért nem?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához magunkkal szemben is őszintének kell lennünk, és mernünk kell meghallani mások visszacsatolását is erről.

Én ilyen fantasztikus élményt, igazi utazást a vezetői önismeret terén, abszolút hiteles, őszinte, érdek nélküli visszacsatolást kaptam négy hatalmas – kezdetben félelmetes – gyönyörű lótól, egyetlen nap alatt.

Köszönöm Carmennek, Carusnak, Csellengőnek és Amicének! (www.pegazuscoaching.hu)

Érdemes tükörbe nézni!

Szívesen küldenék Neked hasznos, de ingyenes információkat emailben. Tájékoztatnálak a friss cikkeimről, és két ajándékot is mellékelek hozzá.

A delegálás, mint a legsokoldalúbb vezetői eszköz

Az egyik ajándékom, egy 14 oldalas PDF dokumentum arról szól, hogy akár vezetőként, akár beosztottként fontos tudnunk, mikor és hogyan válhat mindkettőnk javára, ha bevonjuk a másikat a saját feladatainkba.

A lámpaláz kezelése

A másik ajándékom a gyakori félelmünk, a rettegett lámpaláz kezelésében segít. Ebből a 12 oldalas PDF dokumentumból lépésről lépésre megtudhatod, hogy miként tarthatod kontroll alatt a lámpalázat, és miként fordíthatod előnyödre.

Share This